Kost och tarmflora

Att äta en balanserad kost där basen består av mycket grönsaker och frukt med mycket fibrer har visat sig vara bra för tarmhälsan. En fiberrik kost skyddar också mot många svåra sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och olika typer av cancer.

Fibrerna bryts inte ner i magsäcken utan når tjocktarmen där de utgör näring till hälsofrämjande bakterier. I jäsningen produceras smörsyra, som tarmcellerna behöver för att upprätthålla sin barriärfunktion, så att skadliga ämnen inte kommer in i tarmslemhinnan.

Om man har en känslig tarm kan vissa svårnedbrytbara sockerarter, så kallade FODMAP som finns i grönsaker och frukt, ge upphov till symtom. Man kan då testa att äta livsmedel med lågt FODMAP t.ex. alfalfa, böngroddar, gröna bönor, paprika, morot, gräslök, gurka, tomat, isbergssallat och zucchini, kött, fisk, kyckling och tofu. banan, apelsin, mandarin, vindruvor och melon samt minska ner på intaget av gluten och laktos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*